Ny Telia hårdvara

Vi har skrivit avtal med Telia där vi kommer få snabbare bredband. I avtalet ingår ny modernare hårdvara med bättre prestanda i form av router och TV-box. Föreningen har fått denna hårdvara levererad och den ska nu delas ut till vardera lägenhet.

De flesta har nu hämtat sin utrustning.

För er som ännu inte hämtat er Telia utrustning var vänlig kontakta anders@mariapark3.se för att bestämma tid för detta, eller knacka på vid Paviljonggången 30.

Jag har samlat ihop lite allmän information kring uppgraderingen som kan vara bra att veta.

 • Uppgraderingen av vårt bredband till 1000 Mbit/s är klart. Uppgraderingen skedde tisdagen den 6 februari på förmiddagen. Blev ett litet driftstopp under uppgraderingen som för min del krävde omstart av mediaomvandlare och router för att få igång det. Vi fick ingen information från Telia om när uppgraderingen skulle ske och att det skulle orsaka driftsavbrott, så tyvärr kunde vi inte varsko er medlemmar om detta i förväg.
 • Det är upp till vardera lägenhets att installera den nya hårdvaran. Många kommer kunna klara av det själva. Om man behöver hjälp med installationen så vänder man sig till Telias support (tfn. 90200 eller Support – Telia.se). Observera att hjälp på plats endast erbjuds kostnadsfritt en gång per kund.
 • Den gamla hårdvaran kommer att ha fortsatt support och fungera en tid framöver (har i dagsläget ingen uppgift om när den går ur support). Så ni behöver inte känna någon press att snabbt behöva installera den nya routern och tv-boxen. Däremot kommer den nya hårdvaran var modernare, ha bättre prestanda och ha längre support, så det rekommenderas att någon gång installera den.
 • Den gamla hårdvaran äger vi/ni och behöver inte lämnas tillbaks till Telia. Antingen så kan ni spara den som reserv att använda vid fel på den nya utrustningen eller så kan ni slänga den.
 • Den nya routern heter Telia F1x. Guide för installation: Koppla in bredband via fiber – Telia.se. Tänk på att ni efter installation kommer få nytt WIFI nätverk (SSID) som samtliga klienter (t.ex. mobil, padda, skrivare etc.) behöver kopplas upp mot. Namn och lösenord finns på baksidan av routern. Den nya routern saknar uttag för telefon, så om ni idag använder det vänta med installationen (se mer information längre ner angående fast telefoni).
 • Nya TV-boxen heter Telia Play HUB DV8919x. Guide för installation: Koppla in Telia Play Hub – Telia.se. Som alternativ går det även att koppla TV-boxen direkt till LAN 2 port på mediaomvandlaren i stället för routern (vilken kan behövas om man har egen annan router än den som kommer från Telia).
 • För de som har fast telefon via bredbandet (telefon kopplad till routern) så kommer denna tjänst försvinna och ersättas med Hemtelefoni via mobilnätet – Telia.se. Ni som har tjänsten telefoni via bredband kommer bli (om ni inte redan blivit) kontaktade av Telia för att flytta över till den nya tjänsten Hemtelefoni via mobilnätet – Telia.se (som ingår i vårt gruppavtal). Om ni vill kan ni redan nu kontakta Telia för att flytta till den nya tjänsten, annars vänta tills Telia kontaktar er. Den nya routern saknar uttag till telefon, så har ni idag telefonen kopplad till routern bör ni väntar med installationen av den nya routern tills ni har flyttat över till den nya tjänsten.

Detta inlägg kommer uppdateras efter hand jag tagit reda på mer om installationen. Har ni själva bra information att delge, så lägg gärna en kommentar på detta inlägg.

Anders Qvarnström, suppleant med IT ansvar, Brf Maria Park 3

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Simon2 februari, 2024 kl. 05:28
  • Svara

  Någon som märkt av skillnad i hastighet? Jag kommer fortsatt inte upp över 105 mbit/s. Kan det va så att Telia inte ökat bandbredden ännu?

  1. Uppgraderingen skedde först idag tisdagen den 6 februari på förmiddagen (i varje fall för mig).

  • Martin4 februari, 2024 kl. 08:32
  • Svara

  När slår uppgraderingen igenom nu när januari passerat?

  1. Uppgraderingen skedde tisdagen den 6 februari på förmiddagen (i varje fall för mig).
   Tyvärr blev det ett litet driftsavbrott under tiden, där jag behövde starta om mediaomvandlare och router. Fick ingen information från Telia om detta i förväg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.